Autor: admin o poniedziałek 9. czerwiec 2008
W dniach 26-29 maja 2008r odbył się szkolny konkurs „Ja – ekspert żywienia”.
W konkursie uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych. Prace były oceniane w dwóch pionach– technikum i zasadnicza szkoła zawodowa. W konkursie wzięło udział 55 uczniów.
Celem konkursu było propagowanie wiedzy o żywieniu, aktywizacja młodzieży oraz rozwijanie zainteresowań w tym zakresie.
Zwycięzcami konkursu zostali:
w pionie klas technikum
I Wojciech Ewiak II TC
II Katarzyna Kicińska II TC
III Tomasz Borowiec i Łukasz Laskowski II TC
w pionie klas zasadniczych
I Joanna Szpakowska i Mateusz Tworek I ZA
III Magdalena Kotowicz i Angelika Węska I ZA
Prace uczniów oceniała komisja w składzie: Magdalena Krystowska, Urszula Marszewska, Sylwia Białobrzycka.
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o wtorek 3. czerwiec 2008
WYCIECZKA DYDAKTYCZNA DO OBIEKTÓW HOTELARSKICH
Dnia 26 maja 2008 roku odbyła się wycieczka programowa do obiektów hotelarskich w Wolsztynie : Hotelu – Restauracji „KAUKASKA” oraz Hotelu – Pałac.
Młodzież z klas hotelarskich pod opieką Małgorzaty Rudnikowskiej, Jolanty Filocha – Majewskiej i Elżbiety Sadowskiej zwiedziła powyższe obiekty. Zapoznając się z ich strukturą organizacyjną, zakresem obowiązków na poszczególnych stanowiskach pracy, a przede wszystkim z ich wyposażeniem, tzn. ze spełnieniem przez te obiekty minimalnych wymagań co do wyposażenia i zakresu świadczonych usług jako, że oba hotele są skategoryzowane i posiadają standard trzech gwiazdek.
Wycieczki dydaktyczne, szczególnie do nowoczesnych obiektów hotelarskich są bardzo pomocne w realizacji określonych zagadnień w szkole. Uczniowie mogli zobaczyć, jak w przyszłości będzie wyglądała i na czym będzie polegała ich praca zawodowa.
Wycieczka do hoteli w Wolsztynie była z pewnością dla młodzieży okazją do poszerzenia wiedzy oraz umożliwiła konfrontację wiedzy teoretycznej z praktyką.
Małgorzata Rudnikowska
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o poniedziałek 2. czerwiec 2008
KONKURS „NAJLEPSZY UCZEŃ W ZAWODZIE HOTELARZ”
Dnia 29 maja 2008 roku odbył się drugi etap szkolnego konkursu o tytuł „NAJLEPSZY UCZEŃ W ZAWODZIE HOTELARZ”, do którego zakwalifikowało się dziesięciu uczniów z największą ilością punktów z testu.
Więcej na stronie: “Najlepszy uczeń w zawodzie hotelarz”
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o wtorek 20. maj 2008
W dniach 26-29 maja 2008r odbędzie się szkolny konkurs „Ja – ekspert żywienia”.
W konkursie mogą uczestniczyć uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich. Uczestnicy rozwiążą test, na który złożą się zadania z zakresu żywienia człowieka. Prace będą oceniane w dwóch pionach– technikum i zasadnicza szkoła zawodowa.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o piątek 16. maj 2008
Dnia 14 maja br. rozpoczął się I etap szkolnego konkursu o tytuł:
„NAJLEPSZY UCZEŃ W ZAWODZIE HOTELARZ”.
Konkurs dotyczy klas programowo najwyższych i obejmuje dwa etapy :
ETAP I - test, w którym biorą udział wszyscy słuchacze z klasy II PB i uczniowie z klasy III TD. Dziesięciu najlepszych uczestników, którzy uzyskają największą ilość punktów przejdzie do etapu praktycznego.
ETAP II - polegający na prezentacji przez ucznia zadania praktycznego obejmującego procedurę „check – in” - przyjęcie (zameldowanie) gościa do zakładu hotelarskiego. Część praktyczna konkursu odbędzie się w ostatnim tygodniu maja.
Za wszystkich uczestników trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o poniedziałek 21. kwiecień 2008
W dniach 7-11 kwietnia 2008r uczniowie klas gastronomicznych przystąpili do szkolnego konkursu o tytuł „Najlepszy uczeń w zawodzie”. Zwycięzcy konkursu w poszczególnych zawodach to:
kelner: Monika Królicka z IV TA
kucharz: Karolina Szczeglik z III TU
kucharz małej gastronomii: Oktawia Sidorowicz z II ZA
technik organizacji usług gastronomicznych: Marcin Sodel z III TC.
W konkursie wzięło udział 69 uczniów.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy zdania egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe na 100%!
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o poniedziałek 21. kwiecień 2008
Dnia 8 kwietnia 2008r odbyły się Dni Otwarte Szkoły. Klasy gastronomiczne przygotowały prezentację swoich umiejętności poprzez: nakrywanie stołów okolicznościowych, formowanie serwetek, sporządzanie i serwowanie tartinek oraz koreczków.
Na komputerze przedstawiona została prezentacja multimedialna o działalności Gastronomii w szkole i osiągnięciach naszych uczniów. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy uczniów z gimnazjum do wyboru nauki w naszej szkole.
W Dniach Otwartych Szkoły aktywnie uczestniczyli uczniowie z klas I TC i III TC.
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o piątek 4. kwiecień 2008
Dnia 2 kwietnia 2008 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Nowej Soli odbył się II Etap Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Nowe trendy kulinarne w potrawach mięsnych”. Naszą szkołę reprezentował uczeń I TC- Krzysztof Pławiński, który wykonał „Gulasz wołowy z czekoladą oraz sałatkę z awokado”.
Więcej informacji – czytaj konkursy.
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o wtorek 1. kwiecień 2008
„Miłość chrześcijańska obejmuje wszystkich,bez względu na rasę, pochodzenie społeczne czy religijne,nie oczekuje też żadnych korzyści czy wdzięczności. Jak bowiem Bóg umiłował nas miłością bezinteresowną,tak i wierni powinni z miłością troszczyć się o człowieka.” Sobór Watykański II
Już sześć lat (od 2002r) współpracujemy z Caritas działającą przy kościele p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Sulechowie. Do tego przedsięwzięcia włączamy chętną młodzież z klas gastronomicznych i hotelarskich oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Przygotowujemy słodki poczęstunek dla dzieci z rodzin dysfunkcyjnych. Organizujemy wśród uczniów i nauczycieli zbiórkę artykułów żywnościowych potrzebnych do wypieku, a następnie w pracowniach gastronomicznych pieczemy świąteczne ciasta i ciasteczka. Nasze działania są szczegółowo zaplanowane i omawiane z opiekunami pracującymi w diecezjalnym oddziale Caritas. W charytatywne działania w ubiegłym roku udało się nam włączyć młodzież z zaprzyjaźnionej szkoły w Dreźnie.
W tym roku wyjątkowo (ze względu na remont pracowni gastronomicznych w grudniu) zorganizowaliśmy poczęstunek w marcu- na Wielkanoc. Upieczone przez nas „słodkości” sprawiły wiele radości dzieciom i ich opiekunom. Serdecznie dziękujemy uczniom z klas II TC, II TD i III TU, którzy uczestniczyli w przygotowaniach i wypieku ciast.
Sylwia Białobrzycka i Urszula Marszewska
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »
Autor: admin o poniedziałek 10. marzec 2008
Uwaga uczniowie klas gastronomicznych!
Wkrótce Święta Wielkanocne, więc zapraszamy wszystkich chętnych do pomocy w przygotowaniu słodkiego poczęstunku dla dzieci – podopiecznych Caritas przy parafii p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Sulechowie.
J
eżeli masz otwarte serce dla dzieci i szczere chęci– to zgłoś się do nauczycieli przedmiotów gastronomicznych pani Urszuli Marszewskiej i Sylwii Białobrzyckiej.
Czekamy na Ciebie!!!
Napisany w Bez kategorii | Brak komentarzy »